Gabriela Pichler är 2012 års mest hyllade filmregissör

Nyhet: 2013-01-22

Bara fyra år efter examen från filmutbildningen hade Gabriela Pichlers första långfilm Äta sova dö premiär. Filmen har belönats med flera nationella och internationella utmärkelser. Som avslutning på ett omtumlande år blev Gabriela Pichler den stora vinnaren på Guldbaggegalan 2013. Långfilmsdebuten belönades med totalt fyra baggar för bästa film, regi, manuskript och kvinnliga huvudroll.

Det var 15 år sedan som en debutfilm fick lika många priser på Guldbaggegalan som Äta sova dö. Filmen var nominerad i fem kategorier och vann fyra baggar.

I Äta sova dö skildrar regissören Gabriela Pichler en arbetarklassmiljö lik den som hon själv växte upp i. Filmen handlar om 20-åriga Raša som försörjer sig själv och sin pappa genom att arbeta i fabrik. När hon förlorar jobbet hamnar hon i vad som beskrivs som en hopplös situation, kantad av ekonomisk osäkerhet, tristess och kontraproduktiva kurser på Arbetsförmedlingen.

Makten att beskriva verkligheten

Gabriela Pichler ägnade lång tid åt att söka efter rätt skådespelare och har medvetet valt att använda sig av amatörer. Filmens huvudroll Nermina Lukač, var en av vinnarna vid Guldbaggegalan då hon tilldelades bästa kvinnliga huvudroll för sin prestation.

När Gabriela Pichler började filmregiprogrammet 2005 var det få studenter med arbetarklassbakgrund. I en intervju med Svt i samband med Guldbaggegalan den 21 januari 2013 beskriver Gabriela Pichler filmskapande som en fråga om demokrati;

- "Den som har kameran har också makt att beskriva andra människor och samhället vi lever i, och det görs oavsett om det är omedvetet eller medvetet. Just nu är det ganska homogent vilka som har den makten, så det är jävligt viktigt att vi är medvetna om det.”

Läs vår intervju med Gabriela Pichler
Alla vinnare på Guldbaggegalan 2013

Sedan 1 juli 2012 består konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet av tre institutioner: Akademin Valand, HDK – Högskolan för design och konsthantverk och Högskolan för scen och musik.